Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τον Δήμο Άνδρου.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν οι:

  • Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
  • Γιάννης Γλυνός, Δήμαρχος Άνδρου
  • Παναγιώτης Βασιλείου, πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΚΑ

Ο Ισίδωρος Νικολάου, συντονιστής του προγράμματος, στην ομιλία του παρουσίασε τις δράσεις του LIFE Άνδρου. Επισήμανε ότι   στην Ελλάδα μεταναστεύει το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού μαυροπετρίτη  (182 ζευγάρια στην Άνδρο), ενώ στην χώρα  μας βρίσκονται 100-140 ζευγάρια σπιζαετού (3 ζευγάρια στην Άνδρο), 350-500 ζευγάρια αιγαιόγλαρου (25-30 ζευγάρια στην Άνδρο) και 1.000 έως 1.200 ζευγάρια θαλασοκόρακα (60  ζευγάρια στην Άνδρο. Ενδεικτικό της επιτυχίας του προγράμματος είναι ότι η αναπαραγωγή μαυροπετρίτη αυξήθηκε κατά 70% την τελευταία διετία.

Στην ομιλία του ο Τάσος Δημαλέξης, επιστημονικός υπεύθυνος προγράμματος εκ μέρους της Nature Conservation Consultants ΕΠΕ, αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάδειξης του νησιού της Άνδρου ως οικοτουριστικού προορισμού, με έμφαση στην παρατήρηση πουλιών.  Παρουσίασε τα διεθνή στατιστικά στοιχεία για το προφίλ και τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων ομάδων επισκεπτών, καθώς και για τη συγκεκριμένη τουριστική αγορά της Βόρειας Ευρώπης, με παραδείγματα και από τη χώρα μας.  Αναφέρθηκε  ακόμη στις δυνατότητες που θα έδινε μια τέτοια προοπτική στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού, με επίκεντρο τη μοναδική του φύση και βιοποικιλότητα.

Ο Θάνος Καστρίτης, επιστημονικός συντονιστής των δράσεων διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας,  συνόψισε την κατάσταση των πληθυσμών και τις απειλές που αντιμετωπίζουν ο μαυροπετρίτης, ο θαλασσοκόρακας, ο αιγαιόγλαρος και ο σπιζαετός στην Άνδρο, τις παρεμβάσεις του προγράμματος που σχετίζονται με την προστασία τους, με έμφαση σε εκείνες που λαμβάνουν χώρα στις βραχονησίδες όπου βρίσκονται οι αποικίες του μαυροπετρίτη, όπου ήδη έχουν καταγραφεί θεαματικά θετικά αποτελέσματα. Αποτελέσματα που δικαιώνουν τις προσδοκίες του φιλόδοξου προγράμματος Life της Άνδρου.

Η Αναστασία Κουτσολιούτσου, εκπρόσωπος της LIFE External Monitoring Team και ο Γιώργος Πρωτόπαππας εκπρόσωπος του  Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΚΑ, παρουσίασαν το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος LIFE, τις επιτυχίες του και τις προοπτικές του για την χώρα μας στην επόμενη προγραμματική περίοδο, κάνοντας αναφορά και στα συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα πετυχημένη πορεία του προγράμματος Life της Άνδρου.

Παρεμβάσεις έκαναν ο βουλευτής Μανώλης Γλέζος, ο οποίος μεταξύ άλλων, πρότεινε την διοργάνωση Ορνιθολογικού συνεδρίου στην Ανδρο, ο πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος της Ε.Ε. Ιωάννης Παλαιοκρασσάς και άλλοι.

Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε συνέχεια αρκετών αντίστοιχων που έχουν γίνει στην Ανδρο (Μπατσί 28-2-2012, Κόρθι 3-3-2012, Χώρα 26-5-2012, Κόρθι 24-4-2013, Γαύριο 26-4-2013, κ.ά.) και συνέπεσε με την ελληνική προεδρία της Ε.Ε.

Στο μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού για το πρόγραμμα, τους στόχους και τις δράσεις του.

IMG_4137

IMG_4097

IMG_4107

IMG_4136

 

Comments are closed.