Σιγά σιγά τελειώνει ο χειμώνας και το πρόγραμμα ξαναβρίσκει τη δυναμική του. Οι άνθρωποι του προγράμματος κάνουν συχνές επισκέψεις στα καλλιεργημένα χωράφια για να είμαστε σίγουροι ότι όλα βαίνουν καλώς με το κριθάρι που έχουμε σπείρει στα πλαίσια της δράσης αναζωογόνησης των παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών και καλλιεργειών  σε εγκαταλειμμένους αγρούς . Σύντομα μάλιστα θα έχουμε και τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για τον εντοπισμό των βέλτιστων παραδοσιακών πρακτικών, κάτι που θα μας βοηθήσει στις μελλοντικές μας καλλιέργειες. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η έρευνα αυτή, που ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο, σημείωσε εξαιρετική επιτυχία και κινητοποίησε πλήθος αγροτών, οι οποίοι μας μετέφεραν τη γνώση και την εμπειρία τους, και μας προσέφεραν σπόρους πολλών σημαντικών ποικιλιών του νησιού, οι οποίοι ήδη αποτελούν μέρος της τράπεζας σπόρων της Ανδρου.

DSC00127

Λίγες μέρες πριν, με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού του προγράμματος και με τη χρήση του σκάφους, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος του πληθυσμού των αρουραίων στα νησιά του Στενού και τοποθετήθηκαν πάνω από 60 νέες τεχνητές φωλιές, που θα βοηθήσουν την αναπαραγωγή του μαυροπετρίτη. Σε μια από τις επιτόπιες επισκέψεις διαπιστώθηκε η παρουσία αιγαιόγλαρων, που είναι το σπανιότερο ίσως είδος του προγράμματος.

 

Η ύπαρξη σπάνιων πτηνών στην περιοχή μας, δίνει στην Ανδρο ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη φυσιολατρικών μορφών τουρισμού, που με την βοήθεια του υπό ίδρυση Περιφερειακού Πάρκου θα αναβαθμίσει και θα πολλαπλασιάσει τις επιλογές ανάπτυξης του νησιού.

 

Και μια υπενθύμιση: όλες μας οι δράσεις είναι ανοιχτές σε εθελοντές που έχουν το χρόνο και την διάθεση να μας βοηθήσουν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Tagged with:
 

Comments are closed.