Στο πλαίσιο των δράσεων επιτήρησης των προστατευόμενων περιοχών του νησιού από το πρόγραμμα LIFE Άνδρου, που υλοποιείται από τον Δήμο Άνδρου με τη συνδρομή του χρηματοδοτικού εργαλείου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σκάφος και τα στελέχη του προγράμματος συμμετείχαν σε ολονύχτια επιχείρηση σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Άνδρου, για υπόθεση παράνομης αλιείας.

Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ του Σαββάτου 4 Ιουνίου 2016, εντοπίστηκε σε απομακρυσμένη περιοχή του νησιού μικρή βάρκα με άτομα να ψαρεύουν με ψαροντούφεκο και υποβρύχιο φωτισμό.

Ακολούθησε επιχείρηση εντοπισμού της, η οποία έγινε με οχήματα από ξηράς και το σκάφος του προγράμματος LIFE από θαλάσσης.

Έπειτα από πολύωρη έρευνα, εντοπίστηκε στις 5 το πρωί από το σκάφος του προγράμματος εγκαταλελειμμένη η μηχανοκίνητη πλαστική λέμβος, χωρίς στοιχεία, σε απομονωμένο ορμίσκο, 700 περίπου μέτρα βόρεια της παραλίας Πλάκα. Σε έρευνα του Λιμεναρχείου βρέθηκαν εντός της λέμβου ψαροντούφεκο, σύστημα υποβρύχιου φωτισμού, στολές δυτών, μάσκες κατάδυσης, σάκοι συγκέντρωσης αλιευμάτων, ψυγείο αλιευμάτων και 52 τεμάχια αλιευμάτων.

Όλη η επιχείρηση έγινε με τον συντονισμό του Λιμεναρχείου Άνδρου και η συμμετοχή του προγράμματος LIFE εντάσσεται στο πλαίσιο όσων προβλέπονται για την ανάγκη επιτήρησης των προστατευόμενων περιοχών του νησιού και την συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό ή την αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων.

Το πρόγραμμα LIFE υλοποιεί ένα εκτεταμένο και αναλυτικό πρόγραμμα εποπτείας των προστατευόμενων περιοχών της Άνδρου από ξηρά και θάλασσα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, με στόχο τη σταδιακή μετάβαση προς ένα μόνιμο μηχανισμό διαχείρισης και ελέγχου των περιοχών αυτών.

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό από την επιχείρηση. Διακρίνονται ο πλωτάρχης κ. Χρήστος Νάνος και ο επικεφαλής του προγράμματος Life κ. Ισίδωρος Νικολάου, καθώς και μέρος των ευρημάτων.

paranomi_alieia

paranomi_alieia3

paranomi_alieia2

Comments are closed.