Κοινή ερευνητική αποστολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (του Πανεπιστημίου Κρήτης) και της Greena Ecological Consultancy (H.B.) πραγματοποιήθηκε την δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου 2016 στην Άνδρο, με αντικείμενο την μελέτη των νυχτερίδων του νησιού.

Η αποστολή, που στελεχώθηκε από 15 ερευνητές, επαγγελματίες και εθελοντές (δύο Έλληνες και 13 Άγγλους), επισκέφθηκε πολυάριθμες θέσεις σε όλη την έκταση του νησιού, προκειμένου να εντοπίσει τα είδη που υπάρχουν στην Άνδρο και τα καταφύγιά τους.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής, Δρ. Παναγιώτης Γεωργιακάκης, στα δύο ήδη γνωστά είδη του νησιού προστέθηκαν άλλα εννέα. Επίσης, εντοπίστηκαν πέντε καταφύγια, κάποια από τα οποία φιλοξενούν σημαντικές αποικίες κι έγιναν συστάσεις για βελτίωση της εισόδου του σπηλαίου Φόρος, στο χωριό Αλαδινό.

Όλα τα είδη νυχτερίδων προστατεύονται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς -αν και είναι σημαντικά για την διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων (δεδομένου ότι τρέφονται με πολύ μεγάλους αριθμούς εντόμων)- σε πολλές περιοχές της Ευρώπης έχουν εξαφανιστεί ή απειλούνται με εξαφάνιση.

Για την διατήρηση των πληθυσμών των νυχτερίδων της Άνδρου είναι σημαντική η προστασία των καταφυγίων τους (κυρίως σπήλαια και παλαιά ορυχεία) και των υγροτόπων (με εξασφάλιση της βλάστησης και της ποιότητας του νερού), όπου συνήθως τρέφονται.

Το πρόγραμμα LIFE, αναγνωρίζοντας την σημασία της βιοποικιλότητας της Ανδρου, παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη στην έρευνα που έγινε, καθώς και φιλοξενία των δύο Ελλήνων ερευνητών.

image001

image002

image003

image004

Comments are closed.