Στην Άνδρο, ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae),  ο  Σπιζαετός  (Hieraaetus fasciatus), ο Αιγαιόγλαρος (Larus audouinii) και ο  Θαλασσοκόρακας (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) απέκτησαν έναν καινούργιο «φίλο»: Το ΚΑΛΥΨΩ,  ένα ταχύπλοο 10μετρο σκάφος το οποίο θα βοηθήσει στις προσπάθειες όλων μας για τη δημιουργία και τη  λειτουργία ενός καλά δομημένου, αποτελεσματικού, κοινωνικά αποδεκτού και οικονομικά βιώσιμου συστήματος  διαχείρισης της  Ζώνης Ειδικής Προστασίας των 4 αυτών σπάνιων πτηνών στην Άνδρο. Η ΖΕΠ φιλοξενεί 182 αναπαραγωγικά ζευγάρια μαυροπετρίτη, 2-3 ζευγάρια σπιζαετού, πάνω από 60 ζευγάρια θαλασσοκόρακα και 25-30 ζευγάρια αιγαιόγλαρου.

Το σκαφος εχει μηκος 10 μετρα, είναι ταχυπλοο, εχει χωρους ενδιαιτησης 4 ατομων, εχει κουζινα, τουαλεττα, δεξαμενη ποσιμου νερου, διπλη δεξαμενη καυσιμων, μονωμενο αποθηκευτικο χωρο για χρηση ψυγειου παγου, δεξαμενη λυματων, ενισχυμενο ηλεκτρικο κυκλωμα με διπλες μπαταριες, ρανταρ, δορυφορικη πυξιδα, συστημα αναγνωρισης σκαφων (AIS), δυο VHF με αυτοματη αποστολη στιγματος, αυτοματο πιλοτο, χαρτογραφικο βυθομετρο, τηλεοραση, ραδιο-cd, ψυγειο, κ.α. Η ισχυρή μηχανή του αποδίδει 370 ίππους. Εχει δυνατοτητα μεταφορας φορειου με ασθενη.

Η κυρια χρηση του ειναι για την καλυψη των αναγκων του προγραμματος LIFE, ητοι, μεταφορες υλικων και προσωπικου απο και  προς βραχονησιδες, τακτικες περιπολιες για επιτηρηση των θαλασσιων περιοχων natura, συνεργασια με λιμενικο σώμα για αποτροπη παρανομων δραστηριοτητων. Η ομάδα παρακολούθησης θα εκτελεί τουλάχιστον 2 επιτόπιες επισκέψεις την εβδομάδα κατά τη διάρκεια  του προγράμματος, καλύπτοντας το σύνολο της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής που περιλαμβάνει η ΖΕΠ.

Η ομάδα υλοποίησης του έργου καλοσωρίζει το ΚΑΛΥΨΩ και εύχεται «καλές θάλασσες» και αποτελεσματική λειτουργία του σκάφους για την υλοποίηση των στόχων του LIFE.

IMGP2733

D3S_2024a

 

Comments are closed.