Με τη συμμετοχή δέκα επιστημόνων – ομιλητών διεξήχθη τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, το απολογιστικό συνέδριο του προγράμματος Life, που υλοποιείται από τον Δήμο Άνδρου με τη συνδρομή του χρηματοδοτικού εργαλείου Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

Το συνέδριο, με τίτλο «Προστασία του περιβάλλοντος της Άνδρου και βιώσιμη Ανάπτυξη», πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και τις εργασίες του –τις οποίες συντόνισε η υπεύθυνη για το πρόγραμμα δημοτική σύμβουλος του Δήμου Άνδρου, κ. Ελένη Πολίτου- χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, καθώς και ο εκπρόσωπος του WWF και συντονιστής του Life Κυκλάδων, κ. Σπύρος Κοτομάτας.

Οι επιστήμονες – ομιλητές ανέπτυξαν θέματα που προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον όσων παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου. Συγκεκριμένα:

-Ο επίκουρος καθηγητής Ζωϊκής Ποικιλότητας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, κ. Παναγιώτης Παφίλης, παρουσίασε μια σειρά από σπάνια είδη ζώων και ερπετών, που συναντά κανείς μόνο στο Αιγαίο. Επίσης, αναφέρθηκε στον ρόλο του περιβάλλοντος των νησιών στη διατήρηση αυτών των ειδών.

-Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Life Άνδρου, Αναστάσιος Δημαλέξης, αναφέρθηκε στην πολιτισμική και οικολογική αξία των αναβαθμίδων («αιμασιές») και παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση που έχει υποβάλει στην ΕΕ για χρηματοδότηση το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τον Δήμο Άνδρου και άλλους φορείς για την επανακαλλιέργεια 1000 στρεμάτων αναβαθμίδων στην Άνδρο. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και να δοθεί μια σημαντική ώθηση στην πρωτογενή παραγωγή καθώς τα προϊόντα, που θα παράγονται από την επανακαλλιέργεια των αναβαθμίδων, θα διοχετεύονται στην αγορά.

Δρ. Σταμάτης Σταματιάδης, Διευθυντής Εργαστηρίου Οικολογίας Εδάφους του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και την επεξεργασία της λυματολάσπης, καθώς και μεθόδους ελέγχου της θερμοκρασίας αλλά και της υγρασίας του εδάφους με στόχο τη μεγιστοποίηση της ωφέλειας στην βιολογική καλλιέργεια.

-Ο υπεύθυνος του προγράμματος Life Άνδρου, Ισίδωρος Νικολάου, έκανε έναν απολογισμό του προγράμματος, το οποίο ολοκληρώνεται τους προσεχείς μήνες, έπειτα από την πρόσφατη παράταση που δόθηκε, αναφερόμενος στα σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον με τις παρεμβάσεις στους υγροβιότοπους, την επαναλειτουργία τριών περιστεριώνων και την καλλιέργεια 100 στρεμμάτων που είχαν εγκαταλειφθεί. Το πρόγραμμα, επίσης, εξασφάλισε στον Δήμο σημαντική ενίσχυση των υποδομών του σε εξοπλισμό.

-Σημαντικές, όσον αφορά τον απολογισμό του τρέχοντος προγράμματος Life, ήταν οι παρεμβάσεις τόσο της κ. Βικτόρια Σαράβια από την Ορνιθολογική εταιρεία, όσο και του φυσικού από την ΝCC, κ. Γιάκομπ Φριτς. Η κ. Σαράβια αναφέρθηκε με στατιστικά στοιχεία στις θετικές επιπτώσεις που είχε στα τέσσερα είδη προστατευόμενων πτηνών το πρόγραμμα Life, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση του πληθυσμού των συγκεκριμένων πτηνών, ενώ ο κ. Φριτς παρουσίασε ολοκληρωμένες δράσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των νησιών –και ειδικά της Άνδρου.

-Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Πράσινο Ταμείο οι κ.κ. Χάρης Νικοκάβουρας και Γιώργος Πρωτόπαππας αναφέρθηκαν στα «εργαλεία» που υπάρχουν και αξιοποιούνται σχετικά με δράσεις, οι οποίες στόχο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ η πρώην Γενική Διευθύντρια του ΕΟΤ, κ. Μαρία Μάρακα – Ρωμανού, παρουσίασε τη σχέση αλληλεξάρτησης ανάμεσα στο περιβάλλον και τον Τουρισμό και τόνισε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της τουριστικής ταυτότητας της Ελλάδας.

Τέλος, σημαντική ήταν η παρουσία της δημοσιογράφου κ. Μάγιας Τσόκλη από την Τήνο, που είναι συνιδιοκτήτρια της μικροζυθοποιίας Τήνου, η οποία παράγει την μπύρα «Νήσος». Η κ. Τσόκλη αναφέρθηκε στα προβλήματα που συναντά κανείς στην προσπάθεια να επενδύσει σε ένα νησί των Κυκλάδων και στις θετικές επιπτώσεις που είχε στην οικονομία της Τήνου η ίδρυση και λειτουργία της μικροζυθοποιίας, καθώς νέοι άνθρωποι ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο, επενδύοντας σε ίδρυση τυροκομείων, αλλαντοποιείου και άλλων επιχειρήσεων. Η κ. Τσόκλη ευχήθηκε να προχωρήσει το πρόγραμμα επανακαλλιέργειας των αναβαθμίδων, καθώς μέρος των προϊόντων που θα καλλιεργηθούν πρόκειται να απορροφηθούν από τη μικροζυθοποιία Τήνου.

Το συνέδριο, την ευθύνη της διοργάνωσης του οποίου είχε ο συντονιστής δράσεων επικοινωνίας του προγράμματος, Γιάννης Μηνδρινός, παρακολούθησαν ιδιοκτήτες μεγάλων τουριστικών μονάδων, που μάλιστα έκαναν καίριες παρεμβάσεις όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη βόσκηση, τις πυρκαγιές κλπ, εκπρόσωποι συλλόγων και επιστημονικοί φορείς.

Η κ. Ελένη Πολίτου, δημοτική σύμβουλος, υπεύθυνη για το Life Andros και ο κ. Ισίδωρος Νικολάου, επικεφαλής του προγράμματος. Στο βήμα η πρώην διευθύντρια του ΕΟΤ, κ. Μάρακα - Ρωμανού, αναφέρεται στη σχέση αλληλλοεξάρτησης ανάμεσα στον τουρισμό και το περιβάλλον.

Η κ. Ελένη Πολίτου, δημοτική σύμβουλος, υπεύθυνη για το Life Andros και ο κ. Ισίδωρος Νικολάου, επικεφαλής του προγράμματος. Στο βήμα η πρώην διευθύντρια του ΕΟΤ, κ. Μάρακα – Ρωμανού, αναφέρεται στη σχέση αλληλλοεξάρτησης ανάμεσα στον τουρισμό και το περιβάλλον.

Ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ, κ. Θανάσης Παφίλης, παρουσιάζει σπάνια είδη ερπετών και πτηνών που ζουν μόνο στο Αιγαίο

Ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτης Παφίλης, παρουσιάζει σπάνια είδη ερπετών και πτηνών που ζουν μόνο στο Αιγαίο

Η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, συνιδιοκτήτρια της μπύρας "Νήσος", αναλύει τις προκλήσεις του "επιχειρείν" σε ένα νησί.

Η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, συνιδιοκτήτρια της μπύρας «Νήσος», αναλύει τις προκλήσεις του «επιχειρείν» σε ένα νησί.

Απεικόνιση των αποτελεσμάτων του προγράμματος Life ;Aνδρου, στα τέσσερα προστατευόμενα είδη πτηνών.

Απεικόνιση των αποτελεσμάτων του προγράμματος Life ;Aνδρου, στα τέσσερα προστατευόμενα είδη πτηνών.

Διάλειμμα για καφέ και σνακς. Σε πρώτο πλάνο ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης.

Διάλειμμα για καφέ και σνακς. Σε πρώτο πλάνο ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης.

IMG_0252

Comments are closed.