Εργασίες γενικής φροντίδας στον αγροτικό κήπο του Life Andros, που βρίσκεται στον Πύργο Αγαδάκη στην περιοχή Απατούρια, έγιναν την Τρίτη 8 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, έγινε οριοθέτηση των διάφορων καλλιεργειών, ξεβοτάνισμα, σκάλισμα και πότισμα. Η ανάπτυξη των φυτών κρίνεται αρκετά ικανοποιητική, ενώ παρατηρήθηκε ότι η μελίγκρα, που εμφανίστηκε τις προηγούμενες ημέρες, έχει καταπολεμηθεί αποτελεσματικά.

Θυμίζουμε ότι σε μέρος του κήπου του κτήματος Αγαδάκη, το οποίο ανήκει στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη και έχει παραχωρηθεί στο πρόγραμμα Life ώστε να καλλιεργηθούν εκεί ανδριώτικες ποικιλίες, έχουν φυτευτεί σπόροι σπάνιων ποικιλιών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Τον περασμένο μήνα και στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών στο κήπο του LIFE, παρατηρήθηκε ότι τα κουκιά προσβλήθηκαν από μελίγκρα. Πρόκειται για πολύ γνωστά έντομα, που καταστρέφουν τα φύλλα των φυτών και φέρουν διάφορες ονομασίες, όπως αφίδες, μελίγκρες, ψείρες και φυτοφθείρες.

Η ομάδα του Life αντιμετώπισε το πρόβλημα με βιολογικό τρόπο, παρασκευάζοντας ένα μείγμα από διαλυμένο σε νερό πράσινο σαπούνι, μαζί με λίγο μπλε οινόπνευμα. Με το μείγμα έγινε ψεκασμός κι έτσι -χωρίς τη χρήση χημικών παρασκευασμάτων, με απλό και γρήγορο τρόπο- αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά το πρόβλημα. Με απολύτως βιολογικό τρόπο γίνονται όλα τα στάδια της καλλιέργειας στον κήπο του Πύργου Αγαδάκη, ενώ και το χώμα έχει εμπλουτισθεί με κομπόστ από τον κομποστοποιητή που διαθέτει ο Δήμος Άνδρου.

Η συλλογή σπόρων ανδριώτικων ποικιλιών έγινε από την Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος Life, που υλοποιείται από τον Δήμο Άνδρου με την συνδρομή του χρηματοδοτικού εργαλείου Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

kipos

Comments are closed.